Translate

21 Mart 2009 Cumartesi

Arnavut Böreği
















Malzemeler:
750 gr un
Aldığı kadar un
1 tatlı kaşığı tuz
150 gr yağlı kıyma
1 çay bardağı zeytinyağı
100 gr tereyağı
300 gr pırasa
Karabiber

1- 750 gr una aldığı kadar su ve tuz konarak bir hamur elde edilir. Hamuru özlendirerek çok yoğurmak gerekir. 15 dakika dinlendirilir.
2- Dinlendirilen hamur ikiye ayrılır. İkiye ayrılan parça ona bölünür. Diğer kısım da on parçaya bölünür. Her parça tabak büyüklüğünde açılıp yağlanır. On kat üst üste ve içi yağlı bir vaziyette bir tabağa konup buzdolabında 15 dakika bekletilir.
3- Dinlenen yufkalar el ile tepsi büyüklüğünde büyütülür. Yağlanmış tepsiye konulur. Arasına iç koyulur. Üstüne diğer on katlı yufka tepsi büyüklüğünde açılıp için üstüne kapatılır. Alt hamurdan üste doğru kıvırılır. İçin hava almaması gerekir (kabarmaması için).
4- Üstüne 2 kaşık yoğurtla biraz sıvıyağ karışımı sürülür. İstenilen büyüklükte kesip kızgın fırına verilir.
Not: Firına vermeden önce kesilirse daha güzel kabarır.
İçin Hazırlanması: Pırasalar küçük olarak doğranır. Tavaya sıvıyağ, kıyma ve pırasalar konup kısık ateşte pişirilir. Tuz ve karabiber ilave edilip ateşten alınır.

FUNDA ARAR - KELEPÇELİYİM BEN SANA

FUNDA ARAR - AŞKSIZ KAL

FUNDA ARAR - DERTLER BENİM OLSUN

FUNDA ARAR - ARAP SAÇI

RAFET EL ROMAN - AŞK-ı VİRANE

ZARA - ELA GÖZLÜM BEN BU ELDEN GİDERSEM

VOLKAN KONAK - DİDO

VOLKAN KONAK - CERRAH PAŞA

16 Mart 2009 Pazartesi

Zeytinyağı ve Güzellik



Kozmetik konusunda çok eskilerden beri bilinen pek çok özelliği var. Cilde iyi gelir, kırışıkları önler, sivilceleri tedavi eder. Sertleşen deriyi yumuşatır. Saçları gürleştirip parlaklık verir. Saç dökülmesine önler.
Saçlara canlılık kazandırmak için birkaç kaşık zeytinyağı ile saç havluya sarılmalı ve yarım saat beklenildikten sonra yıkanmalıdır.
Her gün zeytinyağı ile dişlere yapılan masaj dişlerin sağlam ve bembeyaz olmasını sağlar.
Haftada iki kez zeytinyağı damlatılmış birkaç damla limon ve bal karışımı cilde sürüldüğünde kırışıklar önlenir.
Kaya tuzu ile karıştırılmış zeytinyağı ile kol ve bacaklar ovulduğunda pürüzsüz bir cilt elde edilir.
Zeytinyağı İle limon karıştırılarak cilde sürüldüğünde güneşte tenin iyi bir renk almasını sağlar ve cildi korur.
Ciltteki kuruluğu gidermek için, bir avakado ezilip zeytinyağı ile karıştırılarak
5 dakika yüzde tutulduktan sonra ılık suyla yıkanır.
Saçları dökülenlere; 1 yumurta sarısı ve zeytinyağı karışımını saç diplerine sürerek 1 saat bekletilip daha sonra yıkanması, arada bir tekrarlanması gerekir.

15 Mart 2009 Pazar

Zeytinyağlı Yaprak Sarması















Malzemeler:

½ kg asma yaprağı (ben bahçeden topladım)
2 su bardağı pirinç
4-5 adet kuru soğan
1,5 çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı kuru nane
1-1,5 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
3-4 adet rendelenmiş domates
tuz

Hazırlanışı:

1-Öncelikle asma yaprakları kaynamış suda renkleri değişinceye kdar haşlanır süzülüp bir kenarda bekletilir.
2-Bu arada derin bir tavaya sıvı yağ konulur üzerine yemeklik doğranmış kuru soğanlar konulur ve hafif rengi sararıncaya kadar kavrulur.
3-Daha sonra içerisine yıkanmış pirinçler ilave edilip tekrar kavurmaya devam edilir.
4-Pirinçler şeffaflaşınca içerisine rendelenmiş domates ilave edilip 1-2 dakika daha kavrulup üzerine arzuya göre tuz ve baharatlar ilave edilir.
5-Son olarak üzerine az miktarda su ilave edilip pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirilir.
6-Bir kenarda soğumaya bırakılı.
7-Son olarak dinlenmiş sarma içi alınıp yaprakların üzerine kafi miktarda konulup sarılır.
8-Tencereye yerleştirilen yaprak sarmaların üzerine ben yarım çay bardağı sıvı yağda kızdırılmış 3-4 diş sarımsak bir miktar tuz ilave edip üzerine 1 limonu dilimleyip yerleştiriyorum. (kışın sarımsakla birlikte kurutulmuş domateste koyuyorum çok güzel oluyor)
9-Üzerine bir tabak kapatıp, yeterli miktarda da kaynatılmış su ilave edip pişmeye bırakılır.
10-Pişen sarmalar soğutulduktan sonra servis yapılır.

Zeytinyağlı Taze Fasulye















malzemeler:
yarım kg taze fasulye
2 havuç
1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
2 baş kuru soğan
3-4 domates
1 su bardağı kaynamış su
1 tatlı kaşığı tuz

Hazırlanması:
Yarım kg fasulyeyi kılçıklarından ayırıp yıkayın, verev şeklinde dilimleyin. 2 Havucun kabuklarını soyup aynı şekilde kesin. 2 Baş kuru soğanı yemeklik doğrayın. 1 yemek kaşığı zeytinyağıyla birlikte tencereye alın. Havuçları ekleyip soğanlar ölene kadar kavurun. Fasulyeleri ilave edin. Fasulyelerin rengi değişene kadar (yaklaşık 10 dakika) karıştırarak kavurun. Domatesleri soyup fındık büyüklüğünde doğrayın. Bunları tencereye ekleyip kavurmaya devam edin. Tencereye 1 su bardağı kaynamış su ekleyin ve fasulyeler pişene kadar (yaklaşık 45 dakika ) pişirin. en son 1 tatlı kaşığı tuz ekleyin. Tencerenin kapağını kapatın. Fasulyeler ılınınca servis tabağına alın. Soğuk olarak servis yapın.

Zeytinyağlı Kereviz




















Malzemeler:
6 adet orta boy kereviz
Yarım limon suyu
1 tatlı kaşığından az un
2 adet havuç
150 gr. arpacık soğanı
Yarım su bardağı zeytinyağı
2 adet patates
1 tatlı kaşığı şeker
Tuz

Hazırlanışı:
Unu, limonu ve bir su bardağı suyu bir kapta karıştırın. Kerevizleri soyup, ortadan ikiye ayırın. İçlerini bir kaşık yardımıyla çıkararak unlu suya atın. Havuç ve pateteslerin kabuklarını soyduktan sonra küp şeklinde doğrayın. Kerevizlerin içine doldurun. Unlu karışımı süzgeçten geçirerek, kerevizlerin üzerine dökün.Tuzunu ekleyin, zeytinyağını gezdirin. Orta hararetli ateşte 20 dakika pişirin.

Zeytinyağlı Enginar



Malzemeler
5 enginar
1 havuç
1 küçük boy patates
1 çay bardağı ayıklanmış bezelye
5–6 adet yeşil soğan
½ demet maydanoz
2 adet limonun suyu
Az tuz




Hazırlanış
Su dolu bir kap içerisine çok az un konur ve 1 adet limon sıkılır. Enginarların kalın yaprakları ve tüylü kısımları temizlendikten sonra limon ile ovulur ve limon sulu kap içerisine atılarak bir süre bekletilir.
Diğer taraftan tencerenin en altına doğranmış yeşil soğanlar konur ve üzerine bekletilen enginarlar eklenir. Üzerine daha önceden çok az haşlanmış bezelyeler ve küp küp kesilmiş havuçlar eklenir. Haşlama suyu ve limonlu unlu suyun bir kısmı tencereye eklenir. Çok az zeytinyağı eklenir ve sebzelerin üstü örtülecek kadar su eklenir. İstenirse b1 limon sıkılır ve orta ısıda pişirilir. Enginarlar biraz yumuşadıktan sonra küçük küpler halinde patatesler eklenir. Pişmesine yakın ½ çay bardağı zeytinyağı ve çok az tuz eklenir. Piştikten ve soğuduktan sonra üzerine ince kıyılmış dere oyu serpilerek servis yapılır.

Kişisel Web Siteme Hoşgeldiniz...

Bu sitede günlük hayatta karşılaştığım olayları, yemeklerle ilgili püf noktalarını bulabileceksiniz.